Wat is het belang van voedingssupplementen?

Het is geen geheim: Hoe beter je lichaam functioneert, hoe beter je sportprestaties. En om ons lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren, zijn de voedingsstoffen die het binnenkrijgt essentieel. Deze voedingsstoffen zorgen voor de energie die onze cellen nodig hebben. 

Iemand die sport zal dus meer energie verbruiken en heeft dus nood aan een aangepaste en verhoogde inname van de verschillende voedingsstoffen. Om die reden zal die sporter extra sportvoeding en supplementen nodig hebben. Welke en hoeveel hangt af van het type sport, de intensiteit en zijn doelen.


Bevat onze dagelijkse voeding voldoende voedingsstoffen? 

Neen. Verschillende studies uit Nederland, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten melden een verminderde aanwezigheid van vitaminen en mineralen in onze groeten en fruit. Er werd onderzocht dat vele soorten groenten veel minder vitamine en mineralen bevatten dan 20 jaar geleden. Het vitaminegehalte zou soms met meer dan 50% gedaald zijn.

Dit kan het gevolg zijn van verscheidene factoren: Uitgeputte landbouwgronden als gevolg van overbewerking en overbemesting en/of het gebruik van andere plantensoorten. Het verschil in vitaminegehalte tussen twee variëteiten van eenzelfde groente kan tot 300 à 400 % bedragen.


Twee minstens even belangrijke oorzaken voor een niet optimale inname van vitaminen en mineralen:              

  • we eten meer kant-en klaarproducten die armer zijn aan voedingsstoffen      
  • slechts een kleine minderheid van de mensen ( 5% ! ) eet de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit

Vandaar het toenemend belang van voedingssupplementen voor sporters… 


Immers, de verminderde aanwezigheid van vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit, samen met een te lage inname ervan, maakt het voor sporters des te belangrijker om hier de nodige aandacht aan te besteden. Voedingssupplementen zijn hier dus zeker een aanrader.


Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn voedingsmiddelen die bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding en bestaan, aldus de wettelijke omschrijving, uit één of meerdere vitamines, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect. Meestal onder de vorm van pillen of capsules, soms ook als poeders of drankjes.  

Voedingsstoffen in de vorm van capsules hebben als bijkomend voordeel dat het lichaam ze gemakkelijker opneemt dan de voedingsstoffen in eten. Voor sommige vitamines of mineralen gaat dit tot 50% sneller.


In de officiële richtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad wordt onder voedingssupplement verstaan :

  • voedingssupplementen”: als aanvulling op de normale voeding bedoelde voedingsmiddelen die een geconcentreerde bron van een of meer nutriënten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect vormen en in voorgedoseerde vorm op de markt worden gebracht, namelijk als capsules, pastilles, tabletten, pillen, en soortgelijke vormen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof, druppelflacons, en soortgelijke vormen van vloeistoffen en poeders bedoeld voor inname in afgemeten kleine eenheidshoeveelheden;
  • nutriënten”: de volgende stoffen: vitaminen en mineralen.

Voedingssupplementen mogen pas op de markt worden gebracht mits goedkeuring vanwege de overheid door middel van een officieel notificatiedossier.  Dit dossier dient volgende elementen te bevatten :

  • Informatie over de ingrediënten
  • Een volledige kwalitatieve en kwantitatieve ingrediëntenlijst
  • Een nutritionele analyse
  • Gegevens i.v.m. de aanwezigheid en de non-toxiciteit van de actieve stoffen
  • Etikettering van het product


“Op je twintigste zou je de ervaring moeten hebben die je op je vijftigste hebt ... en op je vijftigste de kracht en de lichaamsbouw die je op je twintigste hebt. ”   Een vijftiger
“......... winners never quit, and quitters never win .........”   Vince Lombardi
“Age is no barrier. It’s a limitation you put on your mind.”   Jackie Joyner-Kersee

Kies voor een energieker leven
met de juiste voedingssupplementen

Het is nooit te laat om te starten

Shop online


© 2021 Team Silver | Van Eyckpark 4, 9250 Waasmunster (België) | BE 0759.719.638 | info@teamsilver.be
nieuwsbrief | verkoopsvoorwaarden | privacy policy | cookie policy | sitemap Quoted: Websites met méér
Om uw surfervaring te verbeteren maakt Team Silver gebruik van cookies. Meer informatie   OK